Kako u 4 koraka odabrati najbolji materijal za nameštaj u dnevnoj sobi

Kako u 4 koraka odabrati najbolji materijal za nameštaj u dnevnoj sobi

Kako odlučujete o boji i vrsti materijala kada kupujete nameštaj? Koliko brinete o opštem stilu i dizajnu enterijera ili se rukovodite praktičnim smernicama?
Pri kupovini nameštaja, lako je upasti u zamku i odabrati komad samo na osnovu boje koja nam se dopada. Potrebno je u obzir uzeti još neke faktore koji utiču na to kako će se materijal ponašati u određenim uslovima, da li će izdržati čestu upotrebu, da li odabrati kožu ili štof, šta ako imate decu i kućne ljubimce. Svemu tome treba dodati i onaj estetski kriterijum, a to je da se određeni materijal uklopi u planirani dizajn Vašeg enterijera.
Ipak, ukoliko želite da Vam nameštaj u potpunosti odgovara i dugo traje, postoje neki važni činioci na koje treba da obratite pažnju. Ne morate biti profesionalni dizajner enterijera da biste doneli najbolju odluku prilikom kupovine novog komada nameštaja za dnevnu sobu. Vodite računa o nekoliko ključnih karakteristika materijala i nećete pogrešiti. Imajte na umu sledeće:

Trajnost

 • Ukoliko Vam je važno da garnitura, fotelja ili sofa dugo traju, izaberite materijal sa što gušćim tkanjem. Kod retkih tkanja, dešava se da se niti izvuku što nikako nije dobro, pogotovo ako imate kućnog ljubimca. Birajte materijale koji se neće ishabati ili zadržavati dlake. Najbolji izbor su mikrofiber ili koža.

Stil

 • Razmislite o tome kakav je stil Vaše dnevne sobe. Da li je formalan, luksuzan, minimalistički, industrijski ili ležeran? Neki materijali bolje se uklapaju u ležerne varijante, dok drugi odišu luksuzom. Ako stil materijala sofe ne odgovara ostatku sobe, ona će odskakati i ostavljati utisak rasparenosti.
 • Ako birate nameštaj sa šarama, vodite računa o veličini prostorije. Velike šare obično više odgovaraju većim prostorima, a sitnije šare malim. Naravno, i od ovog pravila postoje izuzeci.
 • Ipak, za one avanturističkog duha kombinovanje stilskih različitih materijala može doneti zaista jedinstven i krajne originalan dizajn enterijera. Ako ste sigurni u svoj izbor – samo napred, dajte enterijeru svoj lični pečat. 

Boja

 • Izbegavajte „trendi“ boje jer trendovi brzo prolaze, a nameštaj ostaje u Vašoj dnevnoj sobi. Ipak, ukoliko zaista volite boju koja je trenutno u trendu i znate da će Vam se svideti i na duže staze, onda i to može biti pravi izbor.
 • Boja je važna jer određuje raspoloženje prostorije – tople i hladne boje postaviće „temperaturu“
 • Uglavnom je za manje prostorije dobro izbegavati jarke boje, pogotovo ako je komad nameštaja (sofa, garnitura, fotelja) veliki sam po sebi

Održavanje

 • Ako imate malu decu ili već spomenute kućne ljubimce, potreban Vam je materijal sa kojeg se lako čiste fleke i koji se ne haba tako brzo. Na primer, mikrofiber je izuzetno lak za održavanje, dovoljna je krpa i par kapi deterdženta kako bi se uklonila fleka (da, čak i fleka od vina, kafe, hemijske olovke, markera, kečapa…)
 • Uz većinu materijala dolazi uputstvo o tome kako se (ne) smeju održavati. Zato se dobro raspitajte pre kupovine.

I još…

 • Ukoliko imate problem sa alergijama, razmislite o materijalima koji ne privlače prašinu i plesni (takav je npr. mikrofiber)
 • Ako imate kućne ljubimce, izbegavajte delikatne i nežne materijale, inače će njihove kandže brzo presuditi sofi, garnituri ili fotelji, a nećete moći da živite od dlaka.
 • Ako će se nameštaj nalaziti u prostoriji do koje dopire puno sunčeve svetlosti, obavezno se raspitajte o tome koliko je materijal otporan na izbleđivanje.

Kada krenete u razgledanje ili kupovinu nameštaja, imajte na umu savete o odabiru materijala jer će vam pomoći da smanjite mogućnost greške na minimum. Takođe, savet stručnjaka ili pogled iz drugog ugla mogu biti dragoceni zato konsultujete osoblje u salonu, oni vam mogu dati informacije koje malo ko zna.

Odabir materijala za nameštaj može biti veliki i zanimljiv izazov. U to se možete uveriti ako posetite salone Dallas for home u kojima osim bogatog izbora tapaciranog nameštaja obezbedili smo vam i izbor od 139 materijala u tri kategorije kvaliteta, a sve sa ciljem da u svom domu stvorite ambijent po vašoj meri.

Share this post

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


You've just added this product to the cart: